2 Aralık 2014 Salı

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

Bir kaç haftadır aklımda "Yılbaşı ekmeği", "Noel keki" diye de bilinen stollen yapmak var. Bir türlü gerçekleştiremedim planımı, çünkü içinde kullanılacak en önemli malzemeyi - şekerlemeleri de kendim yapmak istedim. Şekerlemeleri yaptıktan sonra da araya bir sürü iş girdi ve bırak stollen yapmayı, şekerleme tarifini yazmayı bile unuttum. Şimdi önce sıra portakal şekerlemesinde. Daha sonra bir ara stollen tarifini de yazarım:) 
                               

                                                        MALZEME LİSTESİ 
 Portakal kabuğu -  500 gram
 (mandalina kabuğu da olur)
 Şeker                  -  600 gram
 Limon suyu        -  4 y. kaşığı
 Vanilya özütü     - 1 kaşık 
 Karanfil              -  7-8 adet
 Tuz                     -  1 ç. kaşığı
 Su                       -  400 ml + 3 l 







                                                            YAPILIŞI 
1. İyice yıkadığımız portakal, mandalina ve limonun kabuklarını soyuyoruz. Kabuğun içindeki beyaz kısım acı bir tat bırakıyor. Şekerlemenin çok tatlı olmasını istiyorsanız, kabuğu beyaz kısmı mümkün kadar az alarak soyun. Ama hafif buruk bir tat almak istiyorsanız, beyaz kısmıyla birlikte soyabilirsiniz.  Limonun suyunu sıkıp bir kenara ayırıyoruz. 
                                                   



2. Kabukları soğuk suya koyuyoruz, 8 saatte bir suyunu değişmek kaydıyla 2 gün bekletiyoruz.



 3. Üçüncü gün bir tencerede yarım kaşık tuz attığımız  3 litre suyu kaynatıyoruz. Portakal-mandalina-limon kabuklarını kaynayan suya atıyoruz, 2-3 dakika haşlıyoruz. 










4. Kabukları sıcak sudan alıp buz gibi soğuk suya atıyoruz. 





5. Sıcak-soğuk su işlemini 3 kez tekrarlıyoruz. Üçüncü kez bir kabukları süzgece alıyoruz. 









6. Orta boy bir tencerede 400 ml su ile 600 gram şekeri karıştırıyoruz. Limon suyu, karanfili ve vanilya özütünü ekliyoruz. Tencereyi ocağa alıyoruz ve şeker eriyip şerbet halini alıncaya kadar ara-ara karıştırıyoruz. 








7. Şerbet hazır olunca ocaktan alıyoruz.








8. Kabukları şerbetin içine döküyoruz.













9. Yaklaşık 90 dakika orta ateşte pişiriyoruz. 
















10. Soğuduktan sonra süzgece alıyoruz ve bir kaç saat - şerbeti tamamen süzülene kadar bekletiyoruz.  







15. Şerbeti süzülen kabukları istediğimiz şekilde doğruyoruz. Aslında kabukları doğrama işlemini en başta da yapabiliriz. Bundan sonrası size kalmış. Mesela, bir kısmını ister uzun ince, ister küçük küp halinde doğrayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizerek 80 derecede 6 saat kurutabilirsiniz. 






16. Bir kısmını kavanoza doldurup üzerine de şerbetini dökerek reçel niyetine kullanabilirsiniz veya tatlılarda kullanırsınız. 





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder