6 Mayıs 2015 Çarşamba

BANOFFEE PİE

"Blogda neden yeni tarifler yok" baskısı çok arttı bu aralar. Baskılara dayanamayıp yeni bir tatlı tarifini paylaşıyorum o nedenle. Tarifi Kuzey Kıbrıs'lı gazeteci arkadaşım Raif'ten çaldığımı de söylemem gerekiyor ama:) Aslında çok uzun zaman önce çalmayı düşünüyordum, ama Ankara'da yoğunlaştırılmış şekerli süt kolay-kolay bulunamadığından ve o sütü evde yapmak için 4 saat uğraşmaya pek hevesim olmadığından erteleyip duruyordum. Bakü'den yoğunlaştırılmış süt stoğu yapıp dönünce  zamanı geldi tabi:) 
Tatlının adı pek havalı - Banoffee Pie. Pişirme gerektirmiyor, çok kolay, ama inanılmaz lezzetli. Hatta öldürücü:) Denemenizde fayda var...
                                                                                                                              MALZEME LİSTESİ 

Taban için 
Bisküvi(Saklıköy kullandım)- 250 gr
Tereyağı (Tuzsuz, erimiş)      -100 gr
Karamel için
Yoğunlaştırılmış süt  - 1 kutu 
Tereyağı (tuzsuz)       - 100 gr
Kahverengi şeker       - 100 gr 
Üzeri için
Krema         - 300 ml
Muz             - 2 büyük veya 4 küçük
Hava katmak için:)
Bitter çikolata 
                                                                                                                                                                                                              YAPILIŞI 
1. Bisküvileri eziyoruz ve tereyağla iyice karıştırıyoruz.










2. 20 cm çapında kelepçeli kek kalıbına yayıyoruz. Kek kalıbının kenarlarının yarısına kadar yükseltilecek. Raif, "bu aşamada çorba kaşığının tersi nasıl ustaca kullanılıyor, onu da öğreniyoruz" diyor:) Ki, haklı. Bisküvi karışımını kaşığın arkasıyla dikkatlice kalıba yerleştirmek lazım. Tabanı bu şekilde 10 dakika buzlukta bekletiyoruz. 




3. Bu arada karamel yapımına başlıyoruz. Yapışmayan bir tavada tereyağı ve şekeri, şeker eriyinceye kadar karıştırıyoruz. 









4. Şeker eriyince yoğunlaştırılmış sütü ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. Kaynama derecesine gelene kadar karıştırıp 1 dakika pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz. 










5. Karameli, buzluktan çıkardığımız tabanın üzerine yayıyoruz, dışarıda soğumasını bekliyoruz, sonra ise yeniden buzlukta 1 saat bekletiyoruz.










6. Kremayı derin bir kapta karıştırıp katılaşmasını sağladıktan sonra ince dilimlenmiş muzların yarısını ekliyoruz. Spatulayla hafifçe, kremayı söndürmeden karıştırıyoruz. 









7. Muzlu krema karışımını pienin üzerine yayıyoruz. Aslında bu aşamada pie'yi kalıptan çıkartmış olmamız gerekiyor. Ancak ben işe götürdüğüm için öyle bir şansım yoktu. Bir dahaki sefere:)









 8. Geri kalan muz dilimlerini kremanın üzerine diziyoruz.













9. Raif'in dediği gibi, en sonda da rende çikolatayla artistlik yapıyoruz:))

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder