11 Aralık 2014 Perşembe

SON DÖNEMİN GÖZDESİ - TRİLEÇE

Bugün menüde dünyada yıllardır bilinen, son bir senede ise Türkiye'de bayağı ünlenen bir tatlı var - Trileçe. Balkan tatlısı diyeceğim var, ama İspanyollar da telif hakkında iddialı. Bazılarına göre, Arnavut kökenli, ama Meksika, Guatemala, Nigaragua gibi ülkelerde de ta geçen yüzyılın ortalarından beri yapılıyormuş. 


Trileçe  - "Tres Leches", yani üç sütlü demek. Bir tür Türk tatlısı revaniyi andırır, ama şerbetinde süt kullanıldığı için daha yumuşak, daha bir dondurma lezzetinde. Bana çocukluğumda Gürcü amcaların köyümüzde sattığı sütlü dondurmayı andırdı - o derece yani:)  
Orijinal trileçe adından belli olduğu üzere 3 sütle yapılır - keçi, inek ve manda sütüyle.  Orijinal tadı yakalamak için ben de 3 sütle yapmaya çalıştım, ama maalesef, manda sütü bulamadım ve iki sütle yaptım. Yine de çok güzeldi...
Zaten trileçenin sırrı da bu sütlü şerbette.  Ve tabi bir de sünger gibi kabaran pandispanyasında. Pandispanya için farklı-farklı tarifler öneriliyor. Ben son dönemdeki favorim yemek.com'un trileçe tarifinden yararlandım. Pandispanya ve şerbeti yaptınız mı, iş tamam. Gerisi size kalmış - ister karamel sosla, ister reçelle, ister dondurmayla, ister kremayla, ister meyve soslarıyla süsleyebilirsiniz. Ben bu kez tercihimi karamel sostan yana yaptım:) 
                                            
                                                               MALZEME LİSTESİ 
Pandispanya için:
Yumurta                           - 6 adet 
Toz şeker                          - 1 bardak 
Un                                     - 1 bardak
Kabartma tozu                  - 1 paket 
Vanilya                             - 1 kaşık 
Şerbet için 
Süt (keçi, inek, manda)   - 4 bardak 
Krema                              - 400 ml
(veya 200 ml krema, 1 yemek kaşığı süt tozu)
Karamel sosu için                    
Toz şeker                         - 1 bardak 
Su                                     - 5 kaşık
Tereyağ                            - 1 kaşık
Krema                              -  200 ml  

                                                                YAPILIŞI 


1. Yumurta sarılarını beyazlarından ayırıyoruz. Sarıları bir kaba alıp karıştırıyoruz.













2. Yumurta aklarını başka bir karıştırma kabında köpük-köpük oluncaya kadar karıştırıyoruz. 













3. Toz şekeri yumurta akına yavaş-yavaş ilave ederek krema halini alıncaya kadar mikserin yüksek devrinde karıştırıyoruz. 












4. Başka bir kapta karıştırmış olduğumuz yumurta sarılarını ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. 












5. Bu aşamada mikseri durduruyoruz. Karışıma bir bardak un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatula veya tahta kaşıkla altını üstüne çevirerek ve havalandırarak dikkatlice karıştırıyoruz. Çok karıştırmaya gerek yok - hamuru söndürmeyin:) 








6. Bir borcamın her tarafını zeytinyağıyla iyice yağlıyoruz.














 7. Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişiriyoruz. 














8. Şöyle sünger gibi kaparmış bir pandispanya elde edeceksiniz. Olmadıysa, bir şeyi eksik veya yanlış yapmışsınız demektir:) Pandispanyayı soğumaya bırakıyoruz. 











9. Pandispanya soğurken şerbet için sütü ve kremayı (toz sütlü tarifi kullanıyorsak, süt tozunu) bir tencereye alıp çırpıcıyla iyice karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra ocağa alıyoruz ve karıştırarak kısık ateşte 5-6 dakika kaynatıp ılınması için bir kenara alıyoruz. 








10. Hem pandispanya, hem şerbet ılındıktan sonra pandispanyayı bir kabın içinde parçalara ayırıyoruz. Şerbetin tamamını yavaş-yavaş "sünger"in çekmesini bekleyerek o kaba boca ediyoruz:) 










11. Bu arada da karamel sosu yapımına başlıyoruz. Bir bardak şekerle 5 kaşık suyu tencereye alıp eritmeye başlıyoruz. İsterseniz, bir kaç damla limon suyu da ekleyebilirsiniz. 










12. Şeker karamelimsi renk aldığında tereyağ ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. 













13. Tereyağ eriyince kremayı tavaya boşaltıp çok hızlı şekilde karıştırmaya devam ediyoruz. Bu aşamada önce kremanın kuru bir topak haline geldiği hissine kapılacaksınız, korkmayın, karıştırmaya devam edin, her şeyi doğru yaptıysanız, o krema yumuşayacak:)







14. Ve böyle bir karamel haline gelecek. Daha kıvamlı ve koyu renkli bir karamel istiyorsanız, şekerle suyun kaynama sürecini bir azcık fazla tutabilirsiniz tabi:) 











15. Karamel sosu ılındıktan sonra trileçenin üzerine gezdiriyoruz. Benim gözüm doymadı, bir de dövülmüş antepfıstığı ile süsledim:) Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra sevdiklerimizle afiyetle yiyoruz:) 
















                                                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder