28 Kasım 2014 Cuma

MEŞHUR GÜRCÜ SOSU - BAJE

Gürcistan'da bazen yemeğin üstünde, bazen yanında sunulan muhteşem kokulu ve muhteşem tada sahip bir sos var, deneme şansınız oldu mu, bilmiyorum. Denemediyseniz, yolunuz Gürcistan'dan geçtiğinde mutlaka deneyin. Bayılacaksınız. 
O sosun adı baje.  Cevizli sos da diyebilirsiniz. Ama öyle cevizli sos deyip geçmeyin, gerçekten muhteşem bir şey. Durmadan ekmeğini bandırıp-bandırıp yemek istiyorsun - o kadar güzel.  Kırmızı et hariç her şeye yakışıyor - hele balığa, tavuğa öyle bir lezzet katıyor ki, yemeye doyamıyor insan...
                                
                                                           MALZEME LİSTESİ 

Ceviz  içi         - 1 bardak 
Nar suyu          - 2 yemek kaşığı 
Safran              - 1 tatlı kaşığı
Sarımsak          - 3 diş
Acı toz biber    - 1 tatlı kaşığı
Kişniş tohumu  -1/2 tatlı kaşığı
Hmeli-suneli    - 1 kaşık
Taze kişniş       - bir kaç dal 
Tuz
Su (kaynatılıp soğutulmuş)                   



                                                               YAPILIŞI
1. Ceviz içini rondoda tamamen un haline gelinceye kadar küçültüyoruz. Not 1. Orijinal halinde havanda dövülmesi gerekiyor. Ama üşeniyorsanız veya evinizde uygun bir havan yoksa, rondo da işinizi görür.  Benim gibi:) 
Not 2. Orijinal halinde içi çok kurumamış, yani taze cevizden yapılıyor ve dövüldükten sonra elde iyice sıkılarak yağı çıkartılıyor, sonra da o yağ süs için kullanılıyor. Ama ceviz içi kuruysa, kendinizi yormayın, yağ-falan çıkmayacak:) 

2. Sarımsağı tuzla birlikte iyice dövüyoruz.













3. Safranı da havanda iyice ezip toz haline getiriyoruz. 













4. Kişniş tohumunu dövüp toz haline getiriyoruz.













5. Ezdiğimiz baharatlara hmeli-suneli ve acı toz biberi de ekleyip birlikte harmanlıyoruz.












6. Baharat karışımını dövülmüş cevize ekleyip iyice karıştırıyoruz.












7. Nar suyunu ekliyoruz. 
















8. Bütün malzemeler bir-birine karışıncaya kadar iyice karıştırıyoruz.













9. Kişnişi çok küçük doğruyoruz. 














 10. Kişnişi karışıma ekledikten sonra kaynatılıp soğutulmuş suyu yavaş-yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. Karışım krema kıvamına gelinceye kadar su ekliyoruz. 
 11. Ve sosumuz hazır. Yarın sizin için baje soslu balık tarifini yazacağım:) Ama sadece balıkla değil, tavukla, lahana kavurmasıyla, patatesle bile deneyebilirsiniz bu sosu. İsterseniz, güzel bir patates salatası yapıp, ona bile eklersiniz. 







                                                         
                                                                                             AFİYET OLSUN:)