29 Ekim 2014 Çarşamba

BORŞ

Kış günlerinde içinizi ısıtacak, içerdiği vitaminlerle buz gibi soğuklardan sizi koruyacak bir yemeğe ne dersiniz? O yemeğin adı Borş. Türkiye'de "borç çorbası", "borş çorbası", "borçka çorbası" gibi çeşitli "takma" adları var, ama gerçek adı sadece borş:) 
Borş, Rusya'da, diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinde kış aylarının favori yemeklerindendir. Asıl vatanı ise Ukrayna. Borş, Ukrayna mutfağının en ünlü yemeği. Bu arada küçük bir not,  Ukrayna'da, Rusya'da, diğer slav ülkelerinde borş yiyecek olursanız, garsona etinin ne olduğunu sormanızı tavsiye ediyorum. Zira bu coğrafyada borş domuz etiyle de yapılabilir. Daha doğrusu, genellikle domuz etiyle yapılıyor. Ancak dana etiyle veya etsiz  borş yapan çok sayıda işletme de bulmak mümkün. En iyisi, siz sorun:)
Bilinen aksine, borşun ana malzemesi lahana değil, pancardır. Hatta borş kelmesinin de eski slavcdaki  pancar için kullanılan "brş"dan geldiği biliniyor. 



MALZEME LİSTESİ 

Su                                          - 4-5 litre
Kemikli et                              - 1 kg 
Beyaz lahana                          - 1 kg 
Patates                                   - 4 adet
Havuç                                     - 2 adet
Pancar                                    - 2-3 adet
Arpacık soğan                          - 8-10 adet
veya normal uru soğan             -  2 adet
Tereyağ                                   - 200 gram
Defne yaprağı                          -  10-15 adet
Maydanoz                                - 1 demet 
Tuz                                         - 1 kaşık 
Karabiber 
Sarımsak
Yoğurt (smetan)

                                                   
                                         
                                                                                    BORŞUN YAPILIŞI      
         
1. Üzerinde et olan kemik parçalarını geceden 3-4 saat iyice kaynatıyoruz. Et tamamen kemikten ayrılır kıvama gelince suyunu süzüp ayırıyoruz. Kemikleri et parçalarından ayırıyoruz. Et parçalarını kemikten ayırıyoruz.










2. Orta boy sert bir lahananın yarısını küçük şeritler halinde doğruyoruz. 













3. Domatesleri küp-küp, maydanozu küçük-küçük doğruyoruz. Pancar ve havucu ayrı-ayrı rendeliyoruz. Arpacık soğanları soyuyoruz. Patatesleri küçükse iki, büyükse dört parçaya bölüyoruz. 




                                                                               
4. Et suyunu kemiklerden arınmış et parçalarıyle birlikte ocağa alıyoruz, lahanaları ekliyoruz. 











5. Lahanayı 5 dakika haşladıktan sonra patatesleri ekliyoruz. 











6. 4-5 dakika sonra arpacık soğanları ekliyoruz. Ya da büyük kuru soğanı küçük-küçük doğrayıp, tereyağda kavurup ekleyebilirsiniz.  











7. Küçük bir tavada önce havucu bir parça tereyağla kavuruyoruz. 












8. Kaynamakta olan tencereye kavrulmuş havucu ekliyoruz.












9. Küp-küp doğradığımız domatesleri yağda püre kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. 












10. Yağda pişmiş domatesi de tencereye ekliyoruz. 












11. Rendelediğimiz pancarı da yağda kavuruyoruz. Tamamen suyunu çekip yağda kavrulmaya başlayınca ocaktan alıyoruz. 









12. Pişmiş pancarı tencereye ekliyoruz. 












13. Bütün malzemeleri birlikte bir kaç dakika daha haşlıyoruz.












14. Tuz, karabiber ve defne yapraklarını ekliyoruz. Bir kaç dakika daha haşlıyoruz.  












15. En son maydanozu ekliyoruz ve tencereyi ocaktan alıyoruz. 













                                                      VE BORŞUMUZ HAZIR:) 
                                                            
                              Borşun yanına en çok yakışan sarmısaklı yoğurt 
                              veya eski Sovyet coğrafyasında smetan diye bilinen,
                              mayonezle kaymak karışımı bir tada sahip süt ürünü.   



                                   Ukraynalılar genelde borşu "pampuşki" denen çörekle, 
                        ya da fırınlanıp kurutulmuş ekmek parçacıklarıyla birlikte sunuyorlar.